Speciaal Blues Festival Weekend in Grandcafé Carambole

Het Blues Festival Weekend bestaat zoals gezegd uit 2 dagen, waarbij op zaterdag 25 mei (aanvang 21:00 uur) de bands "Blond en Blue", "Blues Avenue Revisted" en het duo "Herbie en Harm" zullen optreden. "Blond and Blue" met de Blues- en Rockzangeres Monique Schuiten uit Groningen, timmert inmiddels flink aan de weg met haar optredens in het Noorden van het land. "Blues Avenue Revisted" is al menig jaar een grote bekendheid als Blues/Rock Powerband en geen onbekende voor Grandcafé Carambole waar ze een welgeziene gast waren op diverse bluesmiddagen in de afgelopen 12.5 jaar.

Het duo "Herbie en Harm" zijn de hoofdrolspelers van de band "The Blueskings" onlangs nog aanwezig op de bluesmiddag in Carambole. Herbie staat al jaren aan de top als Singer/songwriter in de Nederlandse Bluesscene. Bij menig "Straatfestival" in de Noordelijke Regio wordt zijn aanwezigheid op prijs gesteld.

Het 2e gedeelte van het Blues Festivalweekend speelt zich af op zondag 26 mei (aanvang 15:30 uur) waarbij de optredens in volgorde bestaan uit: “De Big Belly’s Bluesband”, “De Oldambt Blues Company” en als ‘special quest’ Desray and Friends”, zeer bekend van ‘The 2 Brothers on the 4Th Floor’.

De Big Belly's Bluesband, in de oude samenstelling, waren van 1998 tot 2013 erg actief in Noord Nederland en Noord Duitsland. Hun repertoire bestond uit voornamelijk muzikale bekendheden, zoal o.a. Jimi Hendrix, Robert Johnson, John Mayall, Eric Clapton, B.B. King e.v.a. De band bestaat uit frontman Harry Beishuizen, zang/gitaar, Christiaan Schaeffer, zang/gitaar, Bram van der Lely, bas, Herman Manders, rhythmgitaar en vocals, Jerry Veith, drums en Nick Abeln, toetsen.

De Oldambt Blues Company is vanaf 2015 in verschillende samenstellingen tot op heden actief in het Noorden van het Land. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit covers van diverse muzikale bekendheden, zoals o.a. Fleetwood Mac, B.B. King, Eric Clapton, Rory Gallagher, J.J.Cale, Stevie Ray Vaughn e.v.a. De band bestaat uit fontman Hans Elbersen, zang/gitaar, Peter Griever, drums, Jan Ties Toxopeus, bas en Herman Manders, rhythmguitar en vocals.

Desray and Friends zullen het Festivalweekend met een knaller afsluiten ter ere van het muzikale afscheid van vader Herman Manders. Desray heeft haar internationale bekendheid verdiend als zangeres bij de 2 Brothers on the 4thFloor, de groep die hoog op de hitlijsten staan over de hele wereld en zodoende nog steeds gevraagd wordt op binnen- en buitenlandse festivals. Op 19 mei a.s. staan zij genoteerd voor een Pinksterfestival in Muntendam.

Desray, die inmiddels naast de 2 Brothers hoge ogen scoort als singer/songwriter heeft kortgeleden haar zoveelste CD uitgebracht "Dreams of Magic" en haar boek "Dreams to Survive" te bestellen via haar website: www.desray.nl. “Desray and Friends”, bestaande uit Desray, leadvocals en Patrick Drabe, leadguitar and vocals, worden bijgestaan door bekende muzikanten en zullen naast eigen nummers ook Americana-achtige songs met Soulinvloeden ten gehore brengen. De toegangskaarten voor het festival zijn te koop bij Grandcafé Carambole en bij Hekman Muziek en Boekhandel Bruna Nieborg (Winschoten). Kosten 15,- euro per stuk maar kom je beide dagen dan zijn de kaarten samen 25 euro.

Verder informatie: www.carambole-winschoten.nl , www.stichtingoldambtblues.nl  en Facebook

ROON STAAL DOET MEEDHUIZEN AAN TIJDENS LENTE TOUR

T/m 5 juni 2024 tourt zanger-pianist Roon Staal met zijn concerten naar verschillende locaties door heel Nederland

Zanger en pianist Roon Staal komt in zijn nieuwe Lente Tour naar Meedhuizen. Het concert vindt plaats op zondag 26 mei in de Kerk Meedhuizen. De aanvangstijd is 16.00 uur. En de volgende concert vindt plaats te Winschoten in de Lutherse Kerk op woensdag 29 mei a.s.

De aanvangstijd is 20.00 uur.

Magische, rustgevende sfeer

Met zijn warme tenor-stem en melodieuze pianospel speelt Roon bekende cover songs op authentieke wijze en eigen werken, zowel in het Engels als Nederlands. Tijdens de concerten brengt hij zowel eigen, originele werken (zoals Promise, The Garden Of Light, Malawiaans Gebed ten gehore als bekende covers (o.a. Help Me Through The Night, I Have A Dream (Abba), Sound Of Silence, Bridge Over Troubled Water (Simon&Garfunkel), Sailing (Rod Stewart) en Stay With Me 'Till The Morning). 

Musical en buitenland

Als kind stond Staal al op de theater planken en in TV studio's met artiesten als John Kraaijkamp sr., Ruth Jacott, Ron Brandsteder en Ernst Daniël Smit. In de hit-musical Les Miserables speelde Staal de kinderrol Gavroche in het Carré Theater en als jonge twintiger nam hij de titelrol in de rock-opera 'Tommy' op zich met lovende kritieken ten gevolg. In de musical Rembrandt speelde hij even later naast Henk Poort als zoon Titus van Rijn en met Chantal Janzen en Freek Bartels gaf hij in 2010 gestalte aan het verhaal van de Hollandse musical Petticoat waarmee hij de grotere theaters aandeed. Met name daarna trad Roon ook veel op in het buitenland met zijn solo werk terwijl hij in Nederland nu zo'n 4 touren per jaar volbrengt. 

Niet bekend van radio of TV maar door legendes geprezen

"Wonderlijk, eigenlijk, dat het hem is gelukt zo lang relatief onbekend te blijven", aldus recensist Jacques

d' Ancona. Niet bekend van radio of TV maar geprezen door bekendheden zoals Art Garfunkel (Let the amazing tenor vocal performance of Mr. Staal now carry you away!) en Gilbert O'Sullivan (It's his voice, not least his songwriting ability, that really shines throughout) en het publiek dat u reeds voorging kunt u deze lente nu genieten van de ontwapenende performance van deze 44-jarige musicus.

Alle informatie over dit concert kunt u vinden op de website www.roonstaal.com. Reserveringen kunnen daar worden gemaakt of via 06-15403125.

Sociaal Vitaal van start in Oldambt

Begin mei ontvangen oudere inwoners tussen de 65 en 85 jaar in Heiligerlee, Westerlee en Scheemda van gemeente Oldambt een uitnodiging om mee te doen aan een fitheidstest vanuit het programma Sociaal Vitaal Oldambt. Het project wordt uitgevoerd door Stichting Goud Vereg, gemeente Oldambt, Stichting GALM en lokale samenwerkingspartners. Het doel van Sociaal Vitaal Oldambt is om fysieke fitheid, met specifieke aandacht voor het balansvermogen en weerbaarheid te verbeteren en eenzaamheid te verminderen.

Wethouder Gert Engelkens: "Ik word nu al enthousiast van dit project en we moeten nog beginnen! De intentie is om in Oldambt de vitaliteit van onze (kwetsbare) ouderen te verbeteren en te zorgen voor minder eenzaamheid. Via o.a. beweegprogramma's en gezondheidsvoorlichting geven we onze 65+ers de mogelijkheid om fitter en weerbaarder deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Gaat u deze uitdaging met mij aan?"

Voor wie

Het programma start in Heiligerlee, Westerlee en Scheemda. Later volgen  Nieuwolda, Midwolda, Oostwold, Winschoten, Finsterwolde, Beerta, Bad Nieuweschans en Drieborg. Ook daar nodigen we later inwoners in de leeftijd van 65-85 jaar met een brief uit om deel te nemen aan een fitheidstest van Sociaal Vitaal Oldambt. Op 14 mei worden de eerste fitheidstesten afgenomen in Westerlee, in samenwerking met Stichting Veur Mekoar Mit Mekoar.

De fitheidstesten kunnen op verschillende plaatsen en data gedaan worden:

- dinsdag 14 mei in Westerlee (Dorpshuis De Tille, Hoofdweg 128, 9678 PR)

- woensdag 15 mei in Heiligerlee (MFC Kloosterholt, Nassaulaan 28, 9677 PZ)

- woensdag 22 mei in Scheemda (Eextahal, Plantsoenlaan 19, 9679 HA)

 

Opvang 180 vluchtelingen in Winschoten wordt verlengd

Het college van Oldambt heeft na een gesprek met omwonenden en de gemeenteraad besloten de opvang te verlengen. De noodopvang aan de Mr. D.U. Stikkerlaan wordt met vijf jaar verlengd tot augustus 2029. Daarna kan de gemeente nog één keer met 5 jaar verlengen.

Wethouder Ger Klein van vluchtelingenopvang zegt: “Een achttal omwonenden is naar de inwonersavond gekomen. Er zijn vragen gesteld en ons suggesties meegegeven. En anderen waren tevreden over hoe het tot nu toe gegaan is. In de gemeenteraad hebben tien van de twaalf partijen hun steun uitgesproken richting het college. Dit maakt dat wij definitief hebben besloten om te verlengen.”

Waardevolle suggesties en vragen

Tijdens de inwonersavond is nogmaals gedeeld dat omwonenden die overlast ervaren dag én nacht het COA mogen bellen. Zij zijn bereikbaar via 06 25 74 42 08. Dit nummer staat ook in iedere papieren nieuwsbrief voor omwonenden van het COA en de gemeente Oldambt. Ook als omwonenden vragen, ideeën of suggesties kunnen ze het COA bellen. Deze informatie is ook als sinds het begin op de website van de gemeente te vinden: www.gemeente-oldambt.nl/noodopvang

Ook zijn er nog een aantal suggesties meegegeven die verwerkt worden in de aanvullende overeenkomst met het COA. Bijvoorbeeld het expliciet benoemen van de mogelijkheden die de gemeente Oldambt heeft als overleg niet voldoende is.

De gemeente zorgt ook dat deze onderwerpen en suggesties opvolging krijgen in de volgende nieuwsbrief voor de omwonenden.

Zaterdag 25 mei Shantyfestival in Winschoten

Dit jaar bestaat het Winschoter Shantykoor Maritiem 30 jaar. In die 30 jaar is het een traditie geworden dat het Shantykoor Maritiem het jaarlijkse Shantyfestival in het centrum van Winschoten organiseert. De deelnemende 8 koren uit Nederland en Duitsland zullen na de  ontvangst en begroeting in de aula van Het Dollard College zich begeven naar de 3 podia.

De podia zijn opgesteld in de Langestraat ter hoogte van de R.K. Kerk en bij het Stadhuis. Het 3e podium staat op het Israëlplein/ 't Rond.

Vanaf 13.00 uur tot ongeveer 17.30 uur zullen de koren voor een sfeervol evenement zorgen met shanty's en zeemansliederen.

Dit genre liederen is in 2018 benoemd tot het immaterieel cultureel erfgoed van Nederland.

De deelnemende koren zijn :

 • Shantykoor Stormwind uit Wedde
 • Shantykoor Noszéliesingers uit Stadskanaal
 • Shantykoor Lady Pirates uit Winschoten
 • Hasport Shanty Chor Delmenhorst
 • Shanty Chor die blaue Jungs uit Wilhelmshaven
 • Shantykoor Opwierde 2 uit Appingedam
 • Shantychor Norddeich
 • Shantykoor Maritiem uit Winschoten

Na afloop vindt er op het Israëlplein een afronding plaats met een samenzang van de 8 deelnemende koren. Dit jaar is het shantyfestival Winschoten mede gefinancierd via een bijdrage van STILO-Oldambt vanuit het Nationaal Programma Groningen.

Geldfit nu ook beschikbaar in Oldambt

Steeds meer mensen zoeken in deze tijd van inflatie en stijgende energieprijzen hulp bij geldzorgen. Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft moeite om de rekeningen te betalen. Gemeente Oldambt werkt daarom samen met Geldfit om mensen grip op hun geld te geven. Inwoners kunnen vanaf nu gebruikmaken van de website geldfit.nl of bellen met 0800-8115 voor een persoonlijk advies.

Voor veel mensen is het niet duidelijk waar ze terecht kunnen voor hulp bij geldzaken. Inwoners van gemeente Oldambt kunnen via de website geldfit.nl door praktische artikelen en korte tests inzicht krijgen in hun financiële situatie. Dit varieert van tips tot concrete organisaties die hen verder kunnen helpen, zoals lokale vrijwilligersorganisaties, energiecoaches of gemeentelijke schuldhulploketten. Mensen die liever persoonlijk iemand spreken, kunnen ook gratis en anoniem bellen naar 0800-8115. Zo ontdekken zij via Geldfit direct welke stappen ze kunnen zetten om grip op hun geld te krijgen. 

Gert Engelkens, wethouder Armoedebeleid en Schuldhulpverlening, vertelt: “Fijn dat we nu extra hulp kunnen bieden aan iedereen die zich zorgen maakt over zijn of haar financiële situatie. Het is natuurlijk het mooiste om schulden te voorkomen. Met een handvat als geldfit.nl hopen we als gemeente hieraan te kunnen bijdragen.”

Hulp voor ondernemers
Ook ondernemers in gemeente Oldambt kunnen vanaf nu terecht bij Geldfit. Via geldfit.nl/zakelijk krijgen zij inzicht in de stappen die ze kunnen zetten om hun bedrijf financieel gezond te houden of te krijgen. Engelkens: “Ondernemers hebben op andere vlakken hulpvragen, daarom is er voor hen een eigen loket. De zakelijke adviseurs kunnen hen helpen naar passende hulp.”

Aandacht voor Slaapapneu

Regionale bijeenkomst in 't Lange End, Scheepswerfstraat 5, 9501 NP  Stadskanaal, op 16 mei 2024. Inloop 19.00 uur

Slaapapneu, hoe zit dat eigenlijk?

Veel mensen lopen rond met vage klachten, zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker en zijn prikkelbaar. Geleidelijk kunnen die klachten erger worden. Een bezoek aan de huisarts komt dichterbij, maar omdat de klachten zich vaak geleidelijk ontwikkelen wordt dit soms lange tijd uitgesteld. Deze klachten kunnen horen bij het Slaapapneu Syndroom.

Op 16 mei 2024 houdt de Landelijke ApneuVereniging een bijeenkomst in buurthuis 't Lange End te Stadskanaal.

Deze avond is bedoeld voor leden van de ApneuVereniging, voor mensen met slaapapneu en belangstellenden.

De inleidingen worden deze avond verzorgd door Martin Bleecke, regio coördinator van de regio Groningen-Kop van Drenthe. Hij spreekt over Slaapapneu, hoe zit dat eigenlijk? De heer Willo Westbroek, medewerker van Mediq, leverancier van hulpmiddelen,  zal spreken over 'de CPAP en wat betekent dat voor mij?'

Bijeenkomst

Herkent u de symptomen of wilt u meer informatie? Bezoek dan de bovenstaande bijeenkomst. De avond begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Wilt u deze avond bezoeken? Neem dan contact op met Martin Bleecke, coördinator van de regio: Groningen-Kop van Drenthe telefoon: 06 3724 1845 | 0597 854 449  e-mail: bleecke@apneuvereniging.nl

Nieuwe samenwerkingsovereenkomsten getekend voor betere leefomgeving

Woensdag 17 april vond de ondertekening plaats van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst in de Schakel in Nieuwolda. Wethouder Ger Klein was hierbij aanwezig. Met deze vernieuwde afspraken streeft de gemeente naar een goede samenwerking met haar inwoners, die worden vertegenwoordigd door dorpsbelangenverenigingen en wijkplatforms.

Een grote stap naar een betere samenwerking

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst benadrukt de samenwerking tussen de gemeente en de dorpen en wijken. Voorheen was er een convenant voor onbepaalde tijd met verouderde termen en een meer juridische benadering. In deze nieuwe overeenkomst ligt de focus op samenwerking, elkaar tijdig informeren waar mogelijk, en elkaar betrekken bij processen en ontwikkelingen. Kortom, een nóg intensievere samenwerking.

Laagdrempelig werken met korte lijnen

De gemeente wil een leefomgeving creëren die samen met de inwoners wordt vormgegeven. In de nieuwe overeenkomst blijft benadrukt dat elk dorp en wijk zijn eigen gebiedswethouder, gebiedsregisseur en opbouwwerker heeft. Duidelijkheid over ieders rol en taak zorgt ervoor dat mensen weten bij wie ze terecht kunnen. Dit bevordert een laagdrempelige manier van samenwerken met kortere communicatielijnen tussen inwoners en de gemeente.

Evaluatie

Op deze manier krijgen gebieden een samenwerking die bij hen past. Elke twee jaar vindt er een evaluatie plaats, zodat de samenwerking zich kan blijven ontwikkelen, verbeteren en optimaliseren. “De nieuwe overeenkomst is dynamisch en zal dus ook nooit af zijn. We blijven hier van beide kanten aan werken om een zo goed mogelijke samenwerking te blijven stimuleren,” aldus Ger Klein.

Inrichting fietsstraat deel Noorder- en Oostereinde

Op 22 april is de Oldambster Wegenbouw Combinatie (OWC) gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de inrichting van een deel van het Noorder- en Oostereinde tot een fietsstraat. De fietsstraat is onderdeel van de investeringsagenda Ring Blauwestad en een ontbrekende schakel tussen het fietspad vanaf de dijk van het Oldambtmeer naar de Pieter Smitbrug.

Uitvoering

Tussen maandag 29 april en vrijdag 3 mei voert OWC reparatie- en asfalteringswerkzaamheden uit en is de rijbaan afgesloten voor het doorgaande verkeer. Het gemotoriseerde verkeer wordt met borden omgeleid. Voor fietsers komt er een tijdelijk fietspad en is er begeleiding van verkeersregelaars bij de Pieter Smitbrug. In de derde week is de rijbaan weer open voor het verkeer, maar blijft de snelheidsbeperking actief, omdat er dan wordt gewerkt aan de bermen en wegbelijning.

Wat is een fietsstraat 

Wethouder Beheer en Realisatie, Jurrie Nieboer: ‘Op een fietsstraat is het gemotoriseerde verkeer te gast. De nieuwe inrichting is een uitnodiging aan alle verkeersdeelnemers om met respect en aandacht voor elkaar van de weg gebruik te maken. Op deze manier willen we de fietsverbinding veiliger maken voor fietsers.’ Door de aanleg van brede rode fietsstroken krijgen fietsers een verhoogde status. Bij de ingang van de fietsstraat komen portalen te staan met daarop het bord “fietsstraat: auto te gast” en wordt er op de verharding een kroon aangebracht. Hierdoor ontstaat er een poortconstructie die het overige verkeer op het bijzondere gebruik van de straat wijst. In het ontwerp van de kroon is een fiets verwerkt waardoor de route ook kan worden omschreven als een fietskroonpad waarop de fietser koning is.

Lancering website voor sport en bewegen in Oldambt

Tijdens het eerste sportcongres voor verenigingen in de gemeente Oldambt, lanceerde wethouder Erich Wünker de website www.Oldambtsport.nl. Deze website is in het leven geroepen, om het aanbod voor sport en bewegen zo laagdrempelig en goed vindbaar mogelijk te maken.    

Website sport en bewegen in Oldambt

De een sport om af te vallen, de ander om meer kracht te krijgen of conditie op te bouwen. Sporten levert veel meer op, denk aan plezier en ontspanning, beter slapen, betere concentratie, meer contact met andere mensen, maar ook minder kans op hart- en vaatziekten. Alleen maar voordelen dus. Erich Wünker, wethouder Sport en Gezondheid: ‘Sporten en bewegen zijn belangrijk voor onze gezondheid. We vinden het daarom van belang dat het aanbod vindbaar is voor alle inwoners. Door het aanbod te bundelen op een plek, willen we hieraan bijdragen. Bijna 100 sport- en beweegorganisaties in de gemeente Oldambt zetten zich in voor een gezond en actief Oldambt. Elke vereniging, groot of klein, draagt daar haar steentje aan bij. Wie ze zijn, wat ze doen en wat er nog meer allemaal gebeurt in Oldambt is op de website terug te vinden’.

De website www.Oldambtsport.nl is in opdracht van de gemeente Oldambt door NC-websites gemaakt.

Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?

Is Nij Begun dan de goudpot aan het einde van de regenboog? Wij denken het niet. De komende tijd moet vooral duidelijk worden op welke manier de beschikbare 3,5 miljard euro ingezet wordt in de komende 30 jaar. Maar het is wel een kans en daarmee ook de kunst om dit geld op de goede manier in te zetten zodat het zoveel mogelijk in de dorpen, bij de inwoners van die dorpen terecht komt zodat er weer perspectief is, de regenboog oplost, de goudpot niet meer nodig is en de zon uiteindelijk weer doorbreekt.

In het najaar van 2023 hebben leden van de vereniging Groninger Dorpen zich gebogen over de vraag hoe de beschikbare fondsen het beste benut kunnen worden. Dit resulteerde in een duidelijke lijn van denken en actiepunten die op 19 april tijdens de Groninger Dorpendag in Froombosch aan kwartiermaker Henk Nijboer, gedeputeerde Tjeerd van Dekken en burgemeester Adriaan Hoogendoorn worden overhandigd in de vorm van een manifest.

Henk Nijboer heeft de afgelopen weken de provincie doorkruist, luisterend naar de behoeften en wensen van de inwoners. Wat keer op keer naar voren kwam, was de behoefte aan het versterken van bestaande initiatieven en structuren en het creëren van ontmoetingsplaatsen in ieder dorp, vaak vertegenwoordigd door buurt- of dorpshuizen.

De voorgestelde maatregelen in het manifest zijn concreet en gericht op het versterken van de sociale structuur in de dorpen:

 • Uitgewerkte toekomstplannen: geef dorpen de mogelijkheid om plannen te maken met ambitie, met zowel vastgelegde budgetten voor het proces als voor de uitvoering.
 • Toekomstbestendige en duurzame buurt- en dorpshuizen: met zowel budget voor de ontwikkeling als voor de uitvoering.
 • Constructieve afspraken met samenwerkingspartners: geen nieuwe uitvoeringsorganisatie, maar uitbouwen van bestaande samenwerkingsverbanden voor effectief gebruik van beschikbare middelen.
 • Ondersteuning van cruciale functies in de dorpen: budgetten beschikbaar stellen voor dorpsondersteuners, dorpshuisbeheerders of andere cruciale functies in het dorp, ook in sport en cultuur. 
 • Toegankelijkheid van budgetten: elk dorp krijgt een gereserveerd budget op basis van een convenant, afgestemd op de behoeften van elk dorp.

Met deze maatregelen en de inzet van inwoners, dorpsorganisaties, en overheden moet het mogelijk zijn om de basis op orde te krijgen en iedere gemeenschap een passend voorzieningenniveau te geven. Dit zal niet alleen bijdragen aan het herstel van sociale cohesie, maar ook aan het vinden van antwoorden op hedendaagse thema's.

Nij Begun biedt geen directe oplossing als de goudpot aan het einde van de regenboog, maar wel een pad naar vernieuwing en perspectief voor de provincie Groningen. Met de juiste inzet en samenwerking kan dit programma de motor zijn voor positieve verandering en welvaart voor alle inwoners van Groningen.
Laten we samen deze kans grijpen om de toekomst van Groningen vorm te geven, geïnspireerd door de belofte van Nij Begun, onze eigen goudpot aan het einde van de regenboog. Samen kunnen we een nieuw perspectief creëren, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de komende generaties.

Vernieuwing fietspaden bij Beerta

Vanaf juni t/m september gaat KWS bezig met de verbetering van het fietspad van Bad Nieuweschans naar Beerta. Daarna van, september t/m oktober, volgt de aanleg van een nieuw fietspad van Beerta naar Finsterwolde.  

Wat gaat er gebeuren

‘We zijn blij dat we een verbetering kunnen doorvoeren in de fietsinfrastructuur nabij Beerta. Door de aanleg van een nieuw vrij liggend fietspad van Beerta naar Finsterwolde (tracé 2) vergroten we de verkeersveiligheid. Het bestaande fietspad tussen Beerta en Bad Nieuweschans (tracé 1) vernieuwen we voor een breder pad. Dit fietspad is nu behoorlijk smal en verkeert in een slechte staat.’, aldus Jurrie Nieboer, wethouder Beheer en Realisatie. De beide tracés staan weergegeven op onderstaande afbeelding. De tracés worden beide 2,5 meter breed en van beton gemaakt.

Bereikbaarheid en veiligheid

Het bestaande fietspad tussen Beerta en Bad-Nieuweschans wordt in delen tijdelijk buiten gebruik genomen om het nieuwe fietspad aan te brengen, om overlast zoveel mogelijk te beperken.

Het fietsverkeer leiden we over de rijbaan geleid op de plekken waar we het fietspad vernieuwen, hierbij nemen we de nodige verkeersmaatregelen (bebording, snelheidsverlaging, etc.) voor een veilige situatie. Het autoverkeer ondervindt geen stremmingen, maar moet ter plekke van de werkvakken rekening houden met lagere snelheden i.v.m. fietsverkeer en werkruimte voor het werkverkeer. Met de direct aanwonenden gaan we in persoonlijk overleg om de bereikbaarheid van woningen, bedrijven en/of akkers af te stemmen.

Het nieuwe fietspad tussen Beerta – Finsterwolde leggen we aan in de berm, waardoor we fietsverkeer scheiden van autoverkeer. Deze werkzaamheden vinden plaats in september en oktober. Hiervan zullen bewoners weinig tot geen overlast ondervinden.

Op de hoogte blijven

We houden omwonenden tijdens de werkzaamheden rechtstreeks op de hoogte via brieven en een whatsapp-groep. Ook is er op woensdag 15 mei van 17:00 tot 19:00 uur een inloopmiddag in de kerk van Nieuw Beerta, waar inwoners binnen kunnen lopen om informatie te ontvangen en vragen te stellen.

Wat gebeurt er nog meer

Netbeheerder Enexis voert werkzaamheden aan het stroomnet uitvoeren. De firma BAAS voert dit werk voor Enexis uit. Daarnaast gaat de firma Citytec de lichtmasten langs het fietspad tijdelijk verwijderen. Dit is nodig voor de werkzaamheden aan het stroomnet én het fietspad. Het verwijderen gebeurt in fasen. Het fietspad is dus enkele maanden niet verlicht. Zodra delen van het nieuwe fietspad klaar zijn, plaatsen we de verlichting weer terug.

Mede op initiatief van de Stichting De 5 Oldambtster Dorpen en gefinancierd door Gemeente Oldambt, de provincie Groningen en het Rijk wordt de verbetering en aanleg van de fietspaden mogelijk gemaakt.

SPUK-aanvraag voor bibliotheek Finsterwolde toegekend

Door de Rijksregeling voor Toekomstige bibliotheekvoorzieningen konden negen Ommelander gemeenten een subsidie aanvragen, wat neerkomt op een investering van 2,3 miljoen euro. De gemeente Oldambt heeft ook de SPUK-aanvraag ingediend en deze is toegekend. Dit biedt een prachtige kans om bij te kunnen dragen aan een bereikbare en toegankelijke bibliotheek voor iedereen.

Tweede ronde SPUK-regeling

Tussen 15 november en 15 december 2023 konden gemeenten bij het Rijk subsidie aanvragen om bibliotheken te verbeteren via de regeling Eenmalige specifiek uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024 (SPUK). Deze financiering kon worden gebruikt voor bijvoorbeeld meer openingsuren, verbeteringen aan het gebouw en extra activiteiten in de bibliotheken. Door aanvullende financiële steun van het Rijk kunnen de bibliotheken in de betreffende gemeenten worden verbeterd en doorontwikkeld. Biblionet Groningen bood ondersteuning aan de gemeenten bij het opstellen van hun plannen. Gemeente Oldambt heeft in de tweede subsidieronde een aanvraag ingediend.

Finsterwolde

De aanvraag van gemeente Oldambt richt zich op het verbeteren van de bibliotheek in Finsterwolde. Deze bibliotheek moet een aantrekkelijke plek worden voor de inwoners van Finsterwolde en nabijgelegen dorpen, waar ze tenminste vijf dagen per week toegang hebben tot informatie, educatie en cultuur. Dit kan worden bereikt door het vergroten van het personeelsbestand en door te investeren in de inrichting en programmering van de bibliotheek.

“We zijn blij dat we met deze extra toegekende middelen in kunnen zetten op de bibliotheek in Finsterwolde, waar veel inwoners van Finsterwolde én andere dorpen boven de A7 ook gebruik van maken,” aldus wethouder Jurrie Nieboer.

Combinatiebanen in de kraam- en thuiszorg

De start van een innovatief zorgproject - De bestuurders en projectleiders van Zonnehuisgroep

Noord en Kraamzorg Het Groene Kruis, hebben de aftrap gegeven voor een innovatieve pilot in de regio Groningen. In een pilot van één jaar gaan de organisaties samen onderzoeken of

verzorgenden-IG zowel in de thuiszorg, als in de kraamzorg ingezet kunnen worden. Deze unieke combinatiebanen moeten een positieve bijdrage gaan leveren aan de duurzame inzetbaarheid van  zorgmedewerkers en aan de continuïteit van zorg.

Een kansrijke samenwerking

Beide zorgorganisaties hebben te maken met een tekort aan medewerkers in verband met de

arbeidsmarktkrapte en het opvangen van de steeds complexere en groter wordende zorgvraag. Het aantrekkelijk houden van het werken in de zorg is een uitdaging. Dit vraagt om nieuwe

samenwerkingen en plannen. De organisaties hebben daarom besloten om de krachten te bundelen en op een innovatieve manier een boost te geven aan de wijkverpleging en kraamzorg.

Combinatiebanen creëren

Anneleen Pera, projectleider van de pilot geeft aan: “Het doel is om combinatiebanen te creëren, waarbij medewerkers uit de thuiszorg opgeleid en ingezet worden in de kraamzorg en andersom. Dit zorgt ervoor dat expertise optimaal benut wordt en de medewerkerstevredenheid wordt vergroot.”

Beide organisaties kijken erg uit naar de pilot en gaan zich inzetten voor mooie resultaten

Viering van 200 jaar stadsrechten in Winschoten Gemeente Oldambt zoekt samenwerkingen

In mei 2025 viert Winschoten een bijzondere mijlpaal: het behalen van 200 jaar stadsrechten. De Gemeente Oldambt is vastbesloten om deze gelegenheid groots te vieren en roept daarbij de hulp in van enthousiaste mensen en organisaties uit de gemeente.

“We zoeken naar mensen en/of organisaties uit het bedrijfsleven, onderwijs, verenigingen en sport die willen meedenken en meehelpen bij de organisatie van dit speciale evenement. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de viering van 200 jaar stadsrechten een onvergetelijke ervaring wordt voor inwoners en bezoekers van Winschoten”, aldus wethouder kunst, cultuur en evenementen Jurrie Nieboer.

Iedereen met ideeën voor culturele voorstellingen, sportieve activiteiten, educatieve projecten, historische exposities, feestelijke parades of iets totaal anders, wordt uitgenodigd om mee te bouwen aan dit grootse festijn. Jouw betrokkenheid is van onschatbare waarde.

Wil je deel uitmaken van het organisatieteam voor de viering van 200 jaar stadsrechten in Winschoten? Wil je jouw creativiteit en passie inzetten om een onvergetelijk evenement neer te zetten? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar communicatie@gemeente-oldambt.nl. Na de zomervakantie nemen we contact op met alle gemelde partijen.